Viime kesän Örön linnakesaari-risteily sai innostumaan tutustumaan myös Bengtskärin majakkaan. Kesälomalla oli mukavasti aikaa osallistua risteilylle. Pakettiin kuului myös tutustuminen Rosalan viikinkikeskukseen, joka oli itse asiassa mainio välietappi. Viikinkikeskuksen oppailta sai mukavasti tietoutta rautakauden tapahtumista ja mitä nimenomaan Rosalassa oli puuhattu. Alla oleva kuva on otettu päälliköiden majasta, joka on varsin tunnelmallinen sisustaltaan. Ruokailu kuului matkan hintaan.

IMG_0969

 

Matka kuitenkin jatkui ja seuraava etappi oli itse pääkohde eli majakka. Paikanpäällä oli opastus johon sai halutessaan osallistua. Historia oli mielenkiintoista kuultavaa. Luodolla on ollut aikoinaan vilkastakin elämää, taisteluita sotien myötä ja lopulta kehityksen vuoksi paikka jäi tarpeettomaksi.

Nykyisin saarella toimii Suomen eteläisin posti, kahvila, hotelli sekä kappeli. Majakkaan sai tutustua vapaasti ja torniin sai kiivetä ihmettelemään “lamppua”. Torniin pääsee rappusia pitkin ja aivan viimeiset metrit kuljetaan tikapuita pitkin. Normaalikunnolla sinne kuitenkin pääsee helposti eikä ihmeempiä akrobatiatemppuja tarvitse suorittaa.

Maisemat ovat hyvin merelliset luonnollisesti. Kasvillisuutta luodolla ei juuri ollut. Hieman ruohoa ja muutama puska. Puita tuolla ei kasva. Lähestulkoon pelkkää kalliota siis, josta muuten päärakennuksen rakennusaineetkin on louhittu.

Nykyisin saarella käy vierailijoita vuosittain n. 13 000 – 15 000, mikä on helppo uskoa, sillä saarelle kulkee päivittäin useita laivoja. Viime kesän Örö ja nyt tämä Bengtskärin retki mentiin Wilson Chartersin kyydeillä. Heillä ainakin palvelu toimii ja voin suositella näitä matkoja!

IMG_1002